Skip to content

Thermografie van elektrische installaties

Inhoud

Deze cursus is bedoeld voor inspecteurs en onderhoudstechnici die thermografie als instrument willen gebruiken bij onderhoud of veiligheidsinspecties. Thermografie lijkt een eenvoudige richt-en-druk- af-meetmethode te zijn, maar er komt veel meer bij kijken dan menigeen denkt. Zonder kennis van infrarode straling en thermisch gedrag van materialen is een meting al snel onzinnig.

Zonder noodzakelijke kennis is het mogelijk dat een inspecteur hoge temperaturen waarneemt die er niet zijn of dat hij juist hoge temperaturen die er wel zijn, niet ziet! Bepaalt de meetafstand of een hoge temperatuur wel of niet waarneembaar is? En als het al mogelijk is om een temperatuur te meten, dan ontstaat het volgende probleem: hoort die temperatuur wel of niet bij elektrotechnische component in die situatie. Hoe warm mag een schakelaar worden, hoe warm mag een smeltpatroon worden en hoe warm mag een relaisspoel worden? En als we er dan achter zijn dat een component te warm is, is het dan mogelijk om voor die warmteontwikkeling een goede reden te geven?

Kortom: het lijkt wel een heel apart vakgebied. Toch is voor een MBO-opgeleide elektrotechnicus de kennis vrij snel op te doen.


Inhoud cursus

Voorafgaand aan de cursusdag ontvangt de deelnemer het lesboek en een inlog voor de e-learning waarin de theorie wordt behandeld. 

 In de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Warmteoverdracht
 Infrarode straling
 Warmte in elektrische onderdelen
Is een thermografische opname wel mogelijk? En wat doen we daaraan?
Veiligheidsmaatregelen bij het maken van een thermografische opname

Het maken van een juiste opname
Het beoordelen van de thermografische opname
Adviezen naar aanleiding van de thermografische opname
Rapportage van thermografisch onderzoek

Bij de cursus worden de normen NEN 3140, NPR 8040-1, DIN 54190 en DIN 54191 gehanteerd.

De cursus bestaat zeker niet alleen uit droge theorie, maar er wordt juist veel geoefend en gedemonstreerd. Voor het oefenen zijn meerdere elektrische proefopstellingen aanwezig, variërend van oude open installaties tot moderne afgeschermde installaties. Bovendien werken de installaties op verschillende spanningen.

In de cursus gebruiken we twee verschillende thermografiecamera’s. De ene camera stelt zelf scherp en bij de andere moet dat handmatig gebeuren. Deelnemers kunnen ook hun eigen thermografiecamera gebruiken in de cursus. Deelnemers kunnen thermografische opnames meebrengen. Het liefst op USB-stick in jpg-, word- of pdf-formaat. Een deel daarvan wordt in de cursus behandeld.

Ervaring van cursisten

“Goede cursus voor Atex” 

 J. van de Bent  – februari 2024

Ervaring van cursisten

“Zeer interessant en leerzaam” 

 H. van Emsen  – februari 2024

Ervaring van cursisten

 

 “Goede kwaliteit en inhoudelijke kennis van de instructeur”‘ 

B. Janssen – februari 2024


Koploper in cursusmateriaal




Praktijkgerichte benadering


Meer dan 25 jaar ervaring

Heeft u behoefte aan persoonlijk advies?

Marjolein van Dijk
Marjolein@ambitech.nl


0182 – 55 14 55